Een fundamenteel aspect van hoe wij communiceren en met elkaar omgaan is taal. Het vormt onze wereld. Communicatie is van cruciaal belang, ongeacht in welke branche of team je werkt. Het navigeert in discussies, het onderhoudt werkrelaties en zorgt voor resultaten in je zakenleven. Veelgebruikte taalstructuren, vakjargon en bepaalde uitdrukkingen hebben vaak een gecompliceerde geschiedenis, culturele connotaties en gerichte uitsluiting. Een uitdaging en daarentegen ook een verwarmend idee is dat taal altijd in ontwikkeling is en dat het prioriteren van inclusieve samenleving een deel is van een evolutie.
Inclusief taalgebruik
Een inclusief taalgebruik probeert alle mensen met respect, gelijkheid en rechtvaardig te behandelen. Onbewuste vooroordelen en stereotypering zitten in gesprekken ingebouwd. Bijvoorbeeld: 'brandweermannen’ gaat ervan uit dat alle mensen van dit beroep mannen zijn of ‘dames en heren’ gaat ervan dat iedereen in het publiek zich identificeert met het binaire geslacht. Overweeg in dit geval brandweerlieden of gasten. Bewust zijn over inclusieve taalgebruik helpt ons bij het voeren van de juiste gesprekken, hoe we denken over de wereld om ons heen en rekening te houden met machtsdynamiek die we onbewust hooghouden
Nieuwe terminologie
Het aannemen van een nieuwe terminologie kan wat energie en oefeningen vergen. In het begin kan het onnatuurlijk aanvoelen. Je geeft hiermee aan dat je om iemand geeft en vastbesloten bent om ruimte voor hen te maken. Er is praktisch geen nadeel in het aanpassen van onze taal om hetzelfde te zeggen. Je brengt dezelfde ideeën over en tegelijkertijd bereik je meer mensen. Het vraagt natuurlijk wel iets van ons. Het vraagt ons om te proberen de lang bestaande gewoonten te veranderen en doorleefde ervaringen te onderscheiden van de onze.
We willen een paar voorbeelden geven van inclusieve taal in organisaties die kunnen heroverwegen. Want uiteindelijk is een vrouw een vrouw en een woord een woord (Ingrid van Alphen)
.
Deze lijst is VERRE van volledig. We hopen dat het dient als startpunt voor een voortdurende reflectie over het gebruik van taal in het bedrijfsleven.
Comentários